Excelsior: De fanfare van Twello.

Het Fanfareorkest van "Excelsior" bestaat momenteel uit ruim 40 muzikanten. Het orkest staat vanaf eind mei 2017 onder leiding van Berjan Morsink. Het orkest komt uit in de 3e divisie (voorheen de afdeling uitmuntend) van de KNMO.

Het orkest neemt met regelmaat deel aan de KNFM concoursen. Het op een na laatste concours was op 24 november 2013 in Beuningen. Hier werd o.l.v. Gido van Schijndel een zeer verdienstelijke eerste prijs.

Het orkest verzorgt een aantal malen per jaar concerten/optredens in Twello en soms ook daarbuiten. Bekend is het voorjaars/showconcert, dat ieder jaar plaats vind in het 2e weekend van maart. Tijdens dit concert treden alle muzikale onderdelen van “Excelsior” op. In de zomermaanden laat "Excelsior" zich horen op diverse plekken in het dorp. Het repertoire kent een grote variatie. Zo staat er altijd een concertwerk op de "standaard" om het niveau vast te houden of op te krikken. Maar ook stukken die lekker wegspelen zitten in de map. Het masboekje is uitgerust met simpele loopmarsen. Op straat is “Excelsior” te vinden als; het 27 april is, tijdens de intocht van de avond4daagse, Sinterklaas weer aankomt in ons land en de optocht tijdens het Klompenfeest in Twello.

Het orkest repeteert sinds 1 oktober 2012 in het nieuwe scoutinggebouw van de Gelregroep aan de Stinzenlaan 80 in Twello. Belangstellenden zijn van harte welkom om een repetitie bij te wonen. Wij repeteren op maandagavond vanaf: 18.30 - 19.20 uur (jeugdorkest) en van 19:30 t/m 21:45 uur (orkest).

 

De dirigent van “Excelsior”

Berjan Morsink is op 9 jarige leeftijd begonnen met trombone spelen bij muziekvereniging “De Harmonie” te Diepenheim.
Na de middelbare school heeft hij (bas)trombone gestudeerd aan het Conservatorium te Enschede waar hij les krijgt van Peter van Klink en diverse gastdocenten zoals Brandt Attema en Victor Summerkin. Hij studeert in 2006 af met een 8,5. Als Bastrombonist is hij middels een deeltijd baan verbonden aan het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Tevens is hij lid en mede-oprichter van laag-koper ensemble Low Brass Connection.


Na het afstuderen op trombone is Berjan begonnen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen om zich het dirigeervak eigen te maken. Hij heeft daar les gehad van Tijmen Botma en Klaas van der Woude. In juli 2010 heeft Berjan zijn studie met succes afgerond. Tijdens en na deze studie, via diverse cursussen en projecten, kreeg hij de mogelijkheid om, naast allerlei muziekverenigingen van diverse niveaus, ook orkesten te dirigeren als de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Fanfare korps Koninklijke Landmacht "Bereden Wapens" en via een lichte muziek cursus het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.  
Verder volgde Berjan masterclasses bij o.a. Björn Sagstad, Thomas Doss, Danny oosterman, Jurjen Hempel, J.R. Pascual-Vilaplana. In 2015 is hij begonnen met studeren voor zijn Master diploma Ha/Fa/Bra directie aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Fried Dobbelstein.

Momenteel is Berjan als dirigent werkzaam bij Muziekvereniging Orpheus uit Bathmen, Eendracht Haarlo en Muziekvereniging Excelsior uit Twello.